Doorgaan naar hoofdcontent

Fleurig voorjaar 2

Breedbladig Longkruid
In het eerste deel van Fleurig voorjaar heb ik enkele "Borgblömkes", zoals de stinzenplanten in Groningen genoemd worden, voorgesteld. Bijzonder mooie knol- en bolgewassen die als sierplant in vorig eeuwen ingevoerd zijn in Nederlandse tuinen. Vooral de Engelse landschapsstijl inspireerde landjonkers om de natuur niet alleen in vorm maar ook in kleur te benaderen. En zo begon elk voorjaar als een bruisende overvloed van kleur en fleur. Bijna al deze stinzenplanten hebben in de loop der jaren ook hun weg naar onze Harense tuin gevonden. Klein als een postzegel maar voldoende groot om ruim tweehonderd soorten een natuurlijk plaatsje te geven.

Breedbladig Longkruid bloeit gelijk met Krokus en Sneeuwklokje maar verdwijnt niet onder de grond. Een dicht behaarde pol van gevlekte bladeren blijft ook in de zomer nog boven de grond.

Bostulp
Soms was het invoeren van bolgewassen niet helemaal succesvol. Bostulp bijvoorbeeld, afkomstig uit de omgeving van Bologna, bleek in Nederland maar moeizaam in bloei te komen. Vanaf 1600 werden ze overal aangeplant maar bloeien bleek een lastig fenomeen. En als er dan een bloem verscheen bleven ze meestal ook nog bijna gesloten. Andere tulpensoorten uit het Ottomaanse Rijk bleken veel beter te aarden in Hollandse grond en verdrongen de Bostulp naar een plaats in de coulissen. Helemaal verdwenen is de plant echter niet, o.a. in het Friese Ternaard komen ze elk jaar weer boven de grond. Verwilderd, eigenzinnig en ongetemd.

Daslook
Daslook is een bekende ui die in Midden-Europese en Engelse bossen uitbundig en geurig voorkomt. Samen met Holwortel en Vingerhelmbloem verzameld en naar Nederland gebracht. Maar de plant is niet alleen een aantrekkelijke bloeier. De bladeren zijn gezond en smakelijk in bijvoorbeeld salade of op een broodje kaas.

Knikkende vogelmelk
 Soms wordt er al honderden jaren met planten gesleept en gekweekt. Zo ook bijvoorbeeld Knikkende Vogelmelk. Een bolgewas uit Zuid-Europa en de Balkan die inmiddels over geheel West en Centraal Europa verwilderd is. Rommelig en wat wild komen de bladeren uit de grond en op wat beschaduwde plaatsen verschijnen lange trossen bloemen.

Gevlekte Aronskelk
Italiaanse Aronskelk










Twee bosplanten uit Nederland en net iets verder weg hebben ook de status van Stinzenplant verworven. Gevlekte Arondskelk is wild in Zuid-Limburg maar in Groningen en Friesland aangeplant op rijke grond van allerlei buitenplaatsen. Net als zijn Italiaanse zusje getooid in het vroege voorjaar met een wat bizarre bloeiwijze maar in de herfst opzichtig getooid met oranje bessen.

Adderwortel




Adderwortel is een wilde plant uit beekdalen maar op vochtige graslanden van allerlei buitenplaatsen, ver buiten zijn wilde leefgebied, ook aangeplant. Feitelijk is het een fraai gekleurde zuring, een plant die voor de meesten "slechts" onkruid is.
Prachtframboos
 Bijna alle stinzenplanten zijn bol- of knolgewassen maar ook de Midden-Europese Prachtframboos behoort erbij. Als eerste Braam bloeiend in het voorjaar maar daarna wat rommelig en zeker niet zo smakelijk als zijn gewone broer.

Leverbloem
Laat ik eindigen waar ik begon, het vroege voorjaar. Eén stap buiten onze voordeur staat nu het tere Leverbloempje in bloei. Geen stinzenplant maar wel een aanwinst voor een fleurig voorjaar.

Reacties

  1. Hoi Kees,

    Stuk voor stuk bescheiden maar niet minder prachtige planten! Mooie foto's met intensieve kleuren.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog zo'n prachtige bloemenserie en wat leuk dat je de Framboos er bij hebt gezet.
    Ik kom al jaren in een parktuin waar hij staat en wist wel dat het een soort
    framboos moest zijn, maar geen idee welke. De Prachtframboos dus... dat ga ik goed
    onthouden.
    En de Daslook is inderdaad mooi en heerlijk om te eten, vooral nu je blaadjes nog
    jong en fris zijn.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Kees,

    Ben zelf meer een dieren man maar vind het toch erg leuk en leerzaam om je verhaal en foto's van de plantenwereld te bekijken !

    groet Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie dat wij ook dit als overeenkomst hebben, dat we het kleine ook hoog waarderen. In die vorm dat het zo leuk is om de plantenwereld te verkennen en op zoek te gaan naar datgene wat zeldzamer aan het worden is in de (wilde) natuur in ons land. Een prima leuke serie met veel leuke info. Ik heb het met plezier mogen bekijken en lezen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak