Doorgaan naar hoofdcontent

Wallis, Val d'Hérens - deel 1, introductie

Walliser vechtkoeien, Val d'Herens
Vanuit Sion (Wallis, Zwitserland) takt het Val d'Herens af van het brede Rhône dal. Steil omhoog kronkelt een smalle asfaltweg richting een besloten vallei. Plots wordt de argeloze bezoeker geconfronteerd met twee versteende koeien aan de linkerkant van de weg. Niet vredig grazend maar in een formidabele vechthouding. Koppen tegen de grond gedrukt, bilspieren tot het uiterste gespannen. Voor toeristen blijken het in werkelijkheid wat nors kijkende zwarte lobbessen die eerder nieuwsgierig dan agressief zijn.

Na het passeren van dit zinnebeeld van Walliser vechtkoeien draait de weg naar het zuiden, richting de tunnel onder de beroemde piramides van Euseigne.
Euseigne
Uitgeslepen en opgebouwd door een oeroude gletsjer ondergaan ze  nu lijdzaam de kracht van de erosie. Eens zullen ze verdwenen zijn, nu symboliseren ze de belangrijkste troefkaart van het Val d'Hérens: alpennatuur in stenen gevat. 

Als een kralenketting rijgen grotere en kleinere dorpjes zich om de enige weg door het dal totdat het eindpunt Arolla op ruim 1900 m hoogte is bereikt. Typisch Zwitserse houten huizen, vaak gebouwd op palen met tussen vloer en paal een dikke steen tegen de muizen, versterken het vakantie gevoel. Hoger gelegen zomerboerderijen zijn echter vaak vervallen. Zuivelproductie is er nog steeds maar seizoenstrek van beneden naar boven is door veranderde bedrijfsvoering niet meer noodzakelijk.
Arolla
Val d'Hérens was eeuwenlang een besloten gemeenschap. Nu is het zomer en winter een formidabele toeristentrekker. Van camping tot luxe hotels, van skilift tot gemarkeerde wandeling, aan alles is gedacht. Als decor dienen de majestueuze bergmassieven. Bekleed met lariks- en arvebossen of gestoffeerd met alpenweiden. Hogerop strekken gletsjers hun ijzige vingers ver naar beneden. In mijn volgende blogs zullen verrekijker en loupe gericht worden op de oorspronkelijke bewoners van dit bijzondere dal.


Reacties

  1. Ach zo leuk, niet zo lang geleden waren mijn vriendin en ik gelogeerd in La Tzoumaz en we hebben ook de nabij gelegen valleien bezocht. Van de koeien maakte ik er een klein portret in olie. Als bureaublad achtergrond blikken zxe me nog nieuwsgierig toe.
    De piramides hebben ons ook zeer verrast.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak