Doorgaan naar hoofdcontent

Paniek in het nest – Namibië 21 april 2011

Mahali wevernest (Sociable Weaver)
Eén van de meest algemene vogels van het droge westen van Afrika is de Mahali wever (Sociable weaver). Elke toerist kent hun nesten die lijken op enorme hangende hooibalen. Aan de grootste Acacia's kunnen deze bouwsels geregeld tot meer dan een meter in doorsnede worden. Honderden, voortdurend twitterende vogels verzorgen hier hun jongen en doen alles wat belangrijk is in een vogelleven. Door de enorme aantallen zijn ze goed beschermd tegen de meeste aanvallers. Alleen de Dwergvalk weet er wel raad mee.

Dwergvalk, speurend naar prooi
Direct naast onze kampeerplek konden we het drama van nabij meemaken. Voer een aantal duikvluchten uit, creëer grote paniek en zoek vervolgens een ingang voor wat kleine hapjes. Tijdens de namiddag gamedrive, richting de grote zoutpan zagen we hoe het ook kan. Een grote Witruggier plofte letterlijk bovenop het nest. Terwijl de wevers alle kanten uit stoven zat de gier rustig zijn maaltijd uit te zoeken.

 Onze ochtendsafari ging richting Olifantsbad en de zoutpan. De zondvloed van gisteravond  was ook hier overal merkbaar. Dat betekende dat er voor het wild geen aanleiding was om gezellig samen te komen bij een watergat. Overal was immers voldoende te drinken. Het was dus rustig in de bush. De meest leuke waarneming was een “Flap-necked Chameleon”.
Flap-necked Chameleon
Deze groen-zwarte kameleon was ook op stap en kwam daarbij onze brullende 4WD tegen. Met de nodige acrobatische toeren werd het reptiel zonder uitstappen gefotografeerd. Etosha is vooral bekend geworden door de reusachtige zoutpan. 110 bij 60 kilometer en meer dan 4500 km² groot. Meestal geheel droog maar nu deels ondergelopen met breinzout water. Flamingo's weten dit te waarderen en komen in natte jaren massaal naar Etosha. In dit gedeelte kwamen we echter niet tegen.

De middagsafari begon in het rustkamp met een prachtige Hop. Peurend en gravend op zoek naar smakelijke larven.
Hop
Maar een brutale Vorkstaartsdrongo, bijna half zo klein als de Hop, weet zoveel schrik aan te jagen dat de grootste larf uit de snavel valt en opgepikt wordt door deze schooier. Buiten de kamppoort werd opnieuw koers gezet naar de zoutvlakte. Honderden springbokken en enkele Secretarisvogels behoren tot der levende have van dit gebied. De dag wordt opnieuw afgesloten met een nachtelijke onweersbui.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak